Controles

problemen

Na de ingreep

Controles

Na maagballon (IGB): 
follow - up door dietiste en huisarts worden geregeld. U komt na enkele maanden bij de chirurg om de resultaten te bespreken en zo nodig om bij te sturen

Na maagband (lap band):
de band wordt de eerste maal na 4 weken opgespoten. Bijvullen is enkel nodig indien er geen resultaat wordt bekomen. Best jaarlijks controle en bij onoplosbare problemen (link maagband)

Na sleeve resectie of plication:
1 ste maal na 2 weken. Nadien het eerste jaar om de 6 maand en dan jaarlijks. 1x per jaar is een bloedonderzoek aangewezen

Na gastric bypass:
1 ste maal na 2 weken, verder 4 x het eerste jaar , telkens met bloedonderzoek door huisarts. Het 2 de jaar worden 2 controles voorzien en van dan af is een jaarlijkse controle wenselijk.

UIT TE VOEREN LABO ONDERZOEK BIJ GASTRIC BYPASS

Nuchter, best ’s ochtends

Hematologie
Sedimentatie
CRP
TBC + hematocriet
Hemoglobine
WBC
Thrombocyten
Ijzer
Ferritine
Vit. B12
Vit. B1 en B6
Vit D
Foliumzuur in het serum
Biochemie
glucose nuchter, insuline, C peptide, HgbA1C
ureum/creatinine
natrium
kalium
chloride
calcium
fosfor
magnesium
zink
totaal eiwit/albumine
lipidogram
GOT+GPT
LDH
Alk. fosfatase

Eerste jaar om de 3 maand. Bij malabsorptie correctie. Gezien kostprijs voor de patient B1 en B6 te bepalen op het einde van het eerste jaar na de ingreep.


Inleiding

Normaal gezien heeft de maag een grote capaciteit zodat je een grote hoeveelheid voedsel kan eten vooraleer een verzadigingsgevoel te hebben.

Na passage door de maag wordt het voedsel verteerd en opgenomen ter hoogte van de dunne darm.

Onverteerde voedselresten, en vezels passeren de darm tot ze worden uitgescheiden.

Er bestaan verschillende operatieve technieken bij de behandeling van zwaarlijvigheid, om je te helpen vermageren.

Sommige operaties zorgen ervoor dat de hoeveelheid voedsel die je kan eten tijdens de maaltijd sterk wordt beperkt (restrictie).

  • Maagband
  • Sleeve

Andere operaties zorgen er weer voor dat het opgegeten voedsel minder door het lichaam worden opgenomen (malabsorptie)

  • Gastric bypass: sterke maagverkleining met kleine malabsorptie
  • Scopinaro en Duodenal Switch: matige maagverkleining met grote malabsorptie.

Afhankelijk van je BMI, eetgedrag en  voedingspatroon wordt beslist welke operatie het beste resultaat zou geven.

Een grondig intake gesprek met de voedingsconsulente en chirurg is daarom noodzakelijk

In het volgende hoofdstuk zal ik de voedingsaanpassingen bespreken van deze operaties.

De eerste 4 weken na de operatie is de voeding voor de verschillende operaties hetzelfde. Nadien zijn er wel enkele verschillen. Zie verder

Algemene richtlijnen na maagverkleining

  • Neem aan tafel een correcte houding aan
  • Gebruik kleine maaltijden en eet rustig, gebruik naast de 3 hoofdmaaltijden nog enkele gezonde tussendoortjes
  • Stop met eten na het eerste gevoel van volheid. Eén of twee happen meer kan braken veroorzaken. Als je moeilijkheden hebt met het schatten van de hoeveelheden raadpleeg je voedingsconsulente om een voedingsschema op te stellen.
  • Neem voldoende maal “tijd” om de maaltijd te nuttigen
  • Drink langzaam maar niet tijdens de maaltijd
  • Vermijd alcohol, gesuikerde dranken, snoep, koekjes, chocolade
  • Vermijd het gebruik van zuiver suiker
  • Beperk de vetten in de voeding

Fase 1

Vloeibare voeding gedurende 10 dagen

Maak gebruik van:
Magere melkproducten
Magere melk
Magere yoghurt
Magere platte kaas (kwark)
Magere pap + kunstmatig zoetmiddel
Fruitsappen ( liefst verdunnen met mineraal water) – groentesappen
Gemixte soep – of bouillon


Opmerking :
In het begin dient traag gedronken te worden, 1 glas over ongeveer 30 min.

Fase 2

Gemixte voeding gedurende 2 à 3 weken   

Geleidelijk overschakelen naar een gemixte voeding
Inlassen van de volgende voedingsmiddelen

  • Toevoegen van kleine hoeveelheden gemixt of gestoofd fruit zonder suiker
  • Toevoegen van kleine hoeveelheden aardappelpuree en gekookte gemixte groenten
  • Toevoegen van kleine hoeveelheden gekookte vis, gekookt ei of gepocheerd ei. Als dit goed verdragen wordt kan gemalen vlees/kip toegevoegd worden.
  • Toevoegen van geroosterd brood of beschuiten.. Beleg uw brood met zachte, smeerbarekaas, vleeswaren of vis.

Dagschema zachte voeding zonder suiker

Ontbijt :
1 snede niet vers brood of beschuiten of toast
gesmeerd met minarine (halvarine) met max. 25% vetstof
zachte belegsoorten
koffie of thee

10 uur :
mager melkproduct ongesuikerd

12 uur :
puree
gemixte gekookte groenten
gekookte vis/gekookt ei of gepocheerd ei

16 uur :
glas fruitsap

18 uur :
2 sneden niet vers wit brood of beschuiten of toast
gesmeerd met minarine
zacht broodbeleg
koffie of thee

20 uur :
melkproduct zonder suiker
of gemixte soep

Fase 3

Vaste voeding

voedingsdriehoek

Om een gezonde en evenwichtige voeding na te streven baseren we ons op de voedingsdriehoek.

De voedingsdriehoek heeft als doel een idee  te geven welke en hoeveel voedingsmiddelen we dagelijks nodig hebben.

Voedingsmiddelen leveren namelijk elk op zich een aantal voedingsstoffen, maar één voedingsmiddel levert nooit alle voedingsmiddelen.

Om alle noodzakelijke voedingsstoffen op te nemen moet men bijgevolg dagelijks voedingsmiddelen consumeren van een totaal verschillende oorsprong die elk op zich bepaalde voedingsstoffen aanbrengen.

De voedingsdriehoek wordt dan ook ingedeeld in 8 verschillende voedingsmiddelengroepen, die elk hun specifieke bijdrage leveren aan een gezonde en evenwichtige voeding.

De boodschap bestaat er dus in om dagelijks verschillende soorten voedingsmiddelen te consumeren.

Verder moet er op gelet worden dat van elke voedingsmiddelengroep een juiste verhouding wordt geconsumeerd en dat binnen de voedingsmiddelengroep voldoende variatie wordt aangebracht.

Drie basisprincipes

Evenwicht - Variatie - Gematigdheid

1. Water

Vrij te gebruiken zijn ongesuikerde dranken: thee, koffie, mineraal water, spuitwater, ontvette vleesbouillon, groentesap, light frisdranken.

Let echter wel op met vruchtensappen. Zelfs de “ongezoete” vruchtensappen bevatten namelijk wel natuurlijke suikers welke afkomstig zijn van het fruit zelf.

Opmerking:
Vocht dient opgenomen te worden tussen en niet tijdens de maaltijden. Drink langzaam en bij voorkeur geen bruisende dranken.

2. Graanproducten en aardappelen

De tweede laag vormt de basis van de vaste voedingsmiddelen. Graanproducten en aardappelen leveren dan ook de koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen.

Bij voorkeur te gebruiken voedingsmiddelen na een maagverkleining:

Beschuit, geroosterd brood, toast, …
Bruin brood, wit brood
Ongeraffineerde rijst en deegwaren
Gekookte of gestoomde aardappelen

Tracht opbouwend te werken door eerst beschuit en geroosterd brood

(fase 2)  en nadien over te schakelen naar gewoon bruin brood.

Voorzichtigheid met:
Vers brood verteert zeer moeilijk, gebruik geen dagvers brood
Volkoren brood, volkoren beschuit
Popcorn

In het algemeen worden voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsvezel minder goed verdragen. Toch mogen we deze voedingsmiddelen niet mijden omdat anders constipatie kan optreden.

3 en 4. Groenten en fruit

(Fructose, voedingsvezel, vitamines en mineralen).

Groenten en fruit leveren vezels, vocht, vitamines en mineralen. Groenten en fruit worden opgesplitst in 2 aparte groepen omdat ze elkaar niet kunnen vervangen, maar elkaar aanvullen. Tracht dagelijks een ruime portie groenten en 2 à 3 stukken fruit te eten.

Aan te raden voedingsmiddelen
Zachte groenten zoals: gestoofde andijvie, witloof, prei, spinazie, asperges, stoofsla, bloemkool, tomaten, wortelen, ……
Zacht fruit zoals: abrikozen, mandarijnen, pruimen, perzik, blikfruit zonder suiker, …
Appel, peer, grape-fruit, sinaasappel, ……

Moeilijk te verteren:
Rauwe groenten
Vezelrijke groenten zoals: bonen, selder, erwten, kolen
Zwaar verteerbare groenten zoals: kolen, spruiten, paprika’s
Gedroogd fruit
Kokosnoot
Vliesjes van sinaasappel en pompelmoes

5 en 6. Melkproducten, vlees, vis, eieren en vervangproducten

Verder naar boven in de driehoek staan aan de ene kant MELKPRODUCTEN en KAAS (eiwitten, calcium, vitamines, vetten).

Aan de andere kant VLEES, VIS, EIEREN (eiwitten, ijzer, vitamines, vetten) en VERVANGPRODUCTEN (bv. peulvruchten en sojaproducten).

Melk, melkbereidingen of yoghurt moeten elke dag op het menu staan maar mogen de andere voedingsmiddelen niet verdringen. Deze mogen dus wel als tussenmaaltijd gebruikt worden, maar niet als vervanging voor een hoofdmaaltijd.

Kaas : de meeste kaassoorten worden goed verdragen, vooral smeerkaas, witte kaas en sneetjes gesmolten kaas. Ook vaste kaas kan, mits goed kauwen, gebruikt worden.

Eieren: eieren kunnen gebruikt worden in alle vormen, gekookte eieren eventueel pletten

Vlees : Vlees vormt doorgaans een probleem. Vooral gebakken, gebraden en gestoofd vlees (draderig) is moeilijk te verteren.

Gevogelte zonder vel kan wel ingeschakeld worden.

Filet americain, gehakt, paté worden meestal goed verdragen.

Vis: Vis wordt doorgaans beter verdragen dan vlees. Gebruik vis in gepocheerde vorm, niet gebakken.
Probeer 2 x per week vis in te schakelen.

Gebruik bij voorkeur de magere voedingsmiddelen zowel bij melk, melkproducten en kaas als bij de groep vlees en vis

7. Smeer-en bereidingsvet

Voor vetten is een aparte groep voorzien omwille van de aanbreng van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines.

Vetten leveren 2 x zoveel energie als eiwitten en koolhydraten (suikers).

Aangezien vetten ook in vele voedingsmiddelen uit de andere groepen “verborgen” aanwezig is, moet de groep vetstoffen op zich zeer klein zijn.

Het is aan te raden schraal te smeren en het gebruik van vetstoffen bij de warme maaltijd te beperken.

Gebruik bij voorkeur:
Als broodsmeersel: minarine (halvarine) of margarine van plantaardige oorsprong
Als bereidingsvet: olie of margarine van plantaardige oorsprong

8. Restgroep

Het topje van de voedingsdriehoek omvat de RESTGROEP, een afzonderlijk zwevend gedeelte waarin je alle voedingsmiddelen kunt plaatsen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding.

Zoetigheden, snoepjes, alcoholische- en suikerrijke dranken, mayonaise,  …… omzeilen de nauwe doorgang en leveren alleen veel calorieën.

Wat nadien?
Maagband en sleeve-resectie
Bij deze 2 ingrepen is alleen het maagvolume verkleind. Alle calorieën die men inneemt worden dus ook door ons lichaam opgenomen. Opletten met suiker en vetten!

Bij een sleeve-resectie kan men rood vlees en bruisende dranken verdragen wat bij een maagbandje problemen kan geven.

Na een gastric bypass is het maagvolume sterk verkleind maar er is ook een verminderde opname van de calorieën door de verlegging van de darmen.

Doordat de suikers te snel in de dunne darm terechtkomen ontstaat het Dumpingsyndroom. Symptomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Krampen
  • Futloosheid
  • Zweten
  • Versneld hartritme


Scorpinaro en Duodenaal Switch
De scopinaro-ingreep en de duodenale switch zijn vooral gebaseerd op een verminderde opname van vetten in de dunne darm. Het maagvolume bedraagt ongeveer 250 ml. Bij deze ingrepen kan men normale porties eten. Wel op letten met zuivere suikers, (veroorzaken diarree) en met vetten zijn kunnen een vetachtige stoelgang teweeg brengen.

Door de verminderde lengte van de dunne darm ontstaat er ook een malabsorptie van vitamines en mineralen.

Vooral bij deze 2 laatste ingrepen is het innemen van vitamines noodzakelijk.

Dieetvoorschriften in Turks

Wat te doen bij problemen.

De problemen die na de ingreep kunnen optreden vindt U onder de beschrijving van de ingreep die u hebt ondergaan

U contacteert best uw huisarts. U kan ook bij ons terecht 

 

Top